Lär dig grekiska och ta del av kulturen

För att verkligen ta del av en kultur är ett bra sätt att lära sig språket som kulturen har. När man kan språket så är det lättare att ta sig runt på egenhand och man kan oftare ta till sig av kulturer på ett sätt som inte är möjligt genom tolk eller på annat språk än det lokalborna pratar. Grekland är en vacker och populär plats att åka till.

 

Bildkälla: Matador Network

Grekiska –  inte bara i Grekland

 

Grekiska är språket på vilket verk som Illiaden och Odyssén skrevs på. Språket talas inte bara i Grekland, men även i länder som Albanien och på Cypern och vissa regioner runt Svarta havet och östra medelhavet. Att bo och arbeta i Grekland ger bra tillfällen att lära sig  ett av de största klassiska språken i världen. Modern grekiska skiljer sig något från antikens grekiska men är ett givande språk att lära sig vare sig man planerar att bo i Grekland eller semestra där.

Internet är en fantastisk plats att lära sig nya saker på och inte minst ett nytt språk. Idag finns det mängder med hemsidor och appar för att du ska kunna hitta och ta del av information snabbt och hitta den inlärning som passar dig bäst. På sajter som nätkurser.se och 50languages.com finns bland annat kurser i grekiska och det bästa är att du inte behöver lämna huset. Du gör allt när du kan och vill! Om du gillar att lära dig genom att lyssna finns kurser som ger audioutbildning. Som komplement till att lära sig via att lyssna kan man ta hjälp av andra sidor, som LinGo.

Mångfaldig  kultur

Kulturen i Grekland och på dess öar är en mångfald, från vacker natur och rik gastronomi till historisk viktig. Grekland är ansedd som den västerländska civilisationens vagga och har sina rötter i anitken. Den antika Grekland var födelseplatsen för demokrati, olympiska spelen, västerländsk filosofi och litteratur, västerländsk drama, matematik och flertalet andra saker. Detta rika arv från antiken återspeglas i de 17 världsarv som finns i Grekland.

 

Fem av världsarven

  • Rhodos medeltidsstad har rötter från 1400-talet och består av en arkitekturblanding av romersk, turkisk och bysantisk. Staden är välbevarad och bär på historiska skatter.
  • Meteora är ett kloster som placerats uppe på ett berg och är omgivet av höga berg i fantastiska formationer. Munkar kom hit under 1300-talet för att undkomma hotet från Turkiet. Vandringsleder eller klättring är sätt att ta sig upp till det magnifika världsarvet.
  • Vid berget Parnassos ligger staden Delfi som är mest känd för sitt orakel. Enligt legenden hade guden Apollo ett orakel som var hans språkrör till människor som han gav råd till.

 

 

I staden Delfin finns Apollos tempel, ett av världsarven i Grekland. Bildkälla: Vagabond

  • St Johns kloster uppfördes 1088 f.v.t. Ur ruinerna från ett tidigare antikt tempel. Klostret är beläget på en kulle med en enastående utsikt över staden och dess omgivning. Inne i klostret finns en gedigen konstsamling från olika tidsperioder under klostrets 1000 år gamla livstid. Sankt Johns kloster ligger på ön Patmos och är inte en lättillgänglig plats.
  • Olympia är ett arkeologisk område som enligt UNESCO är den mest relevanta arkeologiska plats i världen. Denna plats är tillägnad guden Zeus, fadern av gudarna, och var det viktigaste religiösa centret i Grekland där det 64 meter långa Zeustemplet var den viktigaste byggnaden. Platsen är idag mest känd för att de olympiska spelen föddes här.

 

Maten i Grekland

 

Taramasalata är en klassisk dipp. Bildkälla: BBC Good Food

 

När man befinner sig i Grekland får man inte missa maten. Grekland är ett matälskande land och det är värt att prova på en mängd olika rätter. Fetaosten är inte som i Sverige utan förvaras i stora fat med saltlake och är krämigare än osten som säljs utanför Grekland. Grekerna gillar kött i alla varianter men de gillar även mycket vegetariskt.

 

Några klassiska grekiska rätter är:

 

  • Bitar av fläskkött som serveras med hackade tomater och lök i ett pitabröd med tzatziki och är en av grekernas favoritsnabbrätter. Gyros serveras på samma sätt och är även den en favorit bland lokalbor som hos turister.
  • Dipp i variation. En klassiker som passar till varje grekisk rätt är olika dipp som tzatsiki (yoghurt, gurka och lök), melitzanosalata (aubergine) eller taramasalata (fiskrom). Taramasalata är en krämig blandning av fiskrom med antingen bröd eller potatis som en bas och serveras med en skvätt olivolja eller lite citronjuice.
  • Spanakopita är en paj med spenat, fetaost, lök och ägg som sveps in i filodeg.
  • Varje hushåll har sin egna variant på dolmades, men det klassiska är vinbladsinpackade grönsaker som tomater, paprika och zucchini. Ofta fylls dolmades också med köttfärs och långkornigt ris.